miércoles, 27 de diciembre de 2023

NA JORDANA

              “Per primera vegada ens distingim amb un escut propi, triat “a doll” entre les nombrosos propostes d’un representant amb ganes de fer negoci amb les falles. El campanar de l’església de la Santíssima Creu representat sobre un pergamí vorejat per rabassudes flames esdevé nostre emblema”......”I com caramull del barri cobejant l’escut faller, eixe airós puntal de pedra d’argentós i fi cantar, els seny tot de nostra empresa que és del Carme, el campanar”....Aviat és brodat en un lleuger mini estendard sobre fons verd que ens acompanya es passacarrers i cercaviles”(Fig. 1). Fins ací els comentaris textuals que apareixen, respecte al seu escut, a la pàgina 20 i referint-se a l’any 1.952, al Llibre editat per la comissió amb motiu del seus 50 anys[1].
Fig, 1

            També al respecte la pàgina Web de la comissió diu “El foc i el campanar de l’església de la Santíssima Creu, coronat pel característic penell d’un àngel que domina el conjunt de la barriada del Carme, son els emblemes base a partir dels quals s’estructura la composició....”.

            Malgrat que com s’ha dit la comissió data l’escut l’any 1952, cal dir que al mateix llibre esmentat quan es refereix a l’exercici 50/51[2], hi ha una fotografia d’un document. Este document es tracta d’una carta on el president Antonio Cuartero remet loteria a reembossament i en ell podem veure a la part superior esquerra l’escut de la falla. També hi ha altre document relatiu a l’exercici 50/51 un tipus de bulletí com a faller protector, en avantatges per a la Fira de Juliol, on també figura l’escut de la comissió.

            Igualment, l’escut de la comissió apareix segellat al contracte del monument faller signat pel president Antonio Cuartero amb la data 30 de gener de 1951 amb l’artista faller Vicente Pallardó Latorre. També apareix a la capçalera d'un l’escrit lliurat per la comissió, signat pel mateix president el 09-03-51, on es envien la relació de donatius que per a la construcció de la imatge de Sant Josep a recollit la comissió.

            Dit açò podem afirmar que l’antiguitat de l’escut no pertany a l’any 1.952, sinó que data de l’any 1951, es a dir a l’exercici 50 /51. També és cert que al mateix any al butlletí de presentació de la Fallera Major Paquitina  Gascó que amb data a celebrar el dia 15 de març de 1951, no apareix l’escut.

 

 

 

 

 

 



[1] Na Jordana 50 anys (1.951-2000).

[2] L’exercici 50/51 és el primer any de la comissió. El dia 24 de Març de 1950 un grup de 22 veïns i comerciants sol·liciten autorització a la J.C.F. per  la constitució, rebent el dia 28 del mateix mes l’autorització per fer l’apuntà, constant dalt de l’escrit que és tracta d’una falla nova. Cal dir que als documents de constitució que consten als arxius de la J.C.F. les falles veïnes Na Jordana-Guillem de Castro i Na Jordana- Burjassot, s’oposaren a la constitució de la nova falla.





No hay comentarios:

Publicar un comentario